Wat zijn Altcoins? | Bitcoin ALTernatieven 2018-01-20T14:27:47+00:00

Wat zijn Altcoins?

altcoinsIn de cryptocurrency wereld is de bitcoin niet meer de enige populaire munt. Er zijn de laatste periode veel alternatieve munten bijgekomen, ookwel bekend als altcoins. Deze crypto’s beschikken over hun eigen blockchains, miners en wallets. Maar hoe werken deze coins, en waarom zijn ze gecreëerd?

Redenen waarom Altcoins nodig zijn

Omdat bitcoin de allereerste cryptocurrency was heeft hij zijn eigen specifieke regels:

  • Op het netwerk van bitcoin worden er elke minuut van de dag nieuwe coins geproduceerd
  • Er is veel rekenkracht nodig om bitcoins te ‘minen’
  • Het maximale aantal bitcoins dat er kan bestaan is 21 miljoen
  • De enige reden dat bitcoin is ontworpen is om als elektronisch geld te dienen

Deze bovenstaande regels zijn de keuzes die gemaakt werden toen het protocol jaren geleden gecreëerd was, maar nergens staat dat de regels ongewijzigd blijven. Er kan altijd nog verandering in komen in de toekomst.

Het team achter bitcoin houdt er niet van om veranderingen aan te brengen in bitcoin-software of de regels daarin. De reden daarvan is de hoge marktkapitalisatie van de bitcoin. Veel bedrijven hebben vertrouwen in de bitcoin om hoe het nu gaat. Als er regels veranderen kan het gebeuren dat bedrijven geen vertrouwen meer in de munt gaan hebben, wat als gevolg een daling van de koers kan hebben.

Bitcoin alternatieven

litecoinMensen hebben in plaats daarvan hun eigen cryptocurrencies ontwikkeld, met deels de regels van de bitcoin en deels hun eigen regels. Zo kunnen ze zelf een aantal extra eisen stellen op hun munt.

Deze munten worden ookwel de altcoin-gemeenschap genoemd.

Een welbekende altcoin is litecoin. Deze crypto heeft de regels veranderd om een beroep te doen op een andere menigte. Deze munt werd ongeveer drie jaar na de bitcoin uitgebracht. Litecoin creëerd vier keer zo snel nieuwe munten dan zijn voorganger. Een ander voordeel hieraan is dat de litecoin-transacties een stuk sneller kunnen worden bevestigd dan transacties van de bitcoin.

Altcoins kopen, waar kan dat?

Het kopen van altcoins kan op heel veel verschillende websites. Hoe dit meestal in werking gaat is als volgt:

  • Je maakt op een altcoin exchange een adres aan voor bijvoorbeeld BTC (bitcoin)
  • Vanaf een website als Coinbase koop je bitcoins via je bankrekening of credit card
  • Stuur vanaf Coinbase je bitcoins naar het adres op de exchange
  • Ruil op de exchange je bitcoins naar de altcoin die je wilt

Oppassen voor scamcoins

Niet alle altcoin-bedenkers hebben echter een eervol doel. De laatste jaren zijn er meer dan duizend altcoins gecreëerd en een groot aantal daarvan zijn scamcoins. Deze altcoins zijn alleen gemaakt zodat de makers van de coin een gigantische winst maken, terwijl de koper wordt opgelicht.

De meeste van deze scamcoins worden aangekondigd op plekken als online crypto-forums met weinig waarschuwingen. De makers hebben deze munten vaak al vooraf ‘ge-mined’ zodat ze een al groot deel van het totale aantal bezitten voor de munt live gaat.

Altcoins kopen?

In onze lijst van beste crypto exchanges vindt u een aantal websites waar altcoins gekocht kunnen worden. Ook kunt u hier in de cryptohandleiding meer informatie over vinden.