Cryptocurrency | Wat betekent deze term en hoe werkt het? 2018-01-25T19:32:07+00:00

Wat is cryptocurrency en hoe werkt het?

U bent hier omdat u de vraag heeft; wat is cryptocurrency? Cryptocurrency is een versleutelde, gedecentraliseerde digitale valuta die wordt overgedragen tussen peers en wordt bevestigd in een grootboek via een proces dat bekend staat als mining.

Hieronder bekijken we vereenvoudigd hoe cryptocurrencies zoals bitcoin werken. Laten we eerst eens kijken naar een aantal basisbegrippen van cryptocurrency, zodat je de rest van die artikel gelijk wat beter begrijpt.

Basisbegrippen van cryptocurrency

Transacties: Een overdracht van valuta tussen twee digitale portefeuilles wordt een transactie genoemd. Die transactie wordt ingediend bij een grootboek en wacht op bevestiging. Wanneer een transactie wordt uitgevoerd, gebruiken wallets een gecodeerde elektronische handtekening (een gecodeerd gegeven dat een cryptografische handtekening wordt genoemd) om een ​​wiskundig bewijs te leveren dat de transactie afkomstig is van de eigenaar van de wallet. Het bevestigingsproces kost wat tijd (tien minuten voor bitcoin) terwijl mijnwerkers bezig zijn met minen. Mining bevestigt de transacties en voegt deze toe aan het grootboek.

Blockchain: Alle bevestigde transacties vanaf het begin van de creatie van een cryptocurrency worden opgeslagen in een grootboek. De identiteit van de eigenaar van de munten is gecodeerd en het systeem gebruikt andere cryptografische technieken om de legitimiteit van het bijhouden van gegevens te waarborgen. Het grootboek zorgt ervoor dat corresponderende ‘digitale wallets’ een nauwkeurig besteedbaar saldo kunnen berekenen. Ook kunnen nieuwe transacties worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat elke transactie alleen munten gebruikt die momenteel eigendom zijn van de koper. Bitcoin noemt dit grootboek een ‘blockchain’.

bitcoin mijnbouwMijnbouw: Mijnbouw is het proces van het bevestigen van transacties en het toevoegen ervan aan een grootboek. Om een ​​transactie aan het grootboek toe te voegen, moet de ‘mijnwerker’ een steeds complexer wordend rekenprobleem (zoals een wiskundige puzzel) oplossen. Mijnbouw is open source, zodat iedereen de transactie kan bevestigen. De eerste “mijnwerker” om de puzzel op te lossen voegt een “blok” van transacties aan het grootboek toe. De manier waarop transacties, blokken en het openbare blockchain-grootboek samenwerken, zorgt ervoor dat niemand een blok eenvoudig naar wens kan toevoegen of wijzigen. Nadat een blok aan het grootboek is toegevoegd, zijn alle correlerende transacties permanent en voegen ze een kleine percentage transactiekosten toe aan de wallet van de mijnwerker (samen met nieuw gemaakte munten). Het mijnbouwproces geeft waarde aan de munten.

Voor meer informatie over mining kun je terecht bij de bitcoin cryptocurrency.

Hoe wordt de waarde van cryptocurrency bepaald?

Als iets een effectieve valuta is moet het waarde hebben, dus ook voor cryptocurrencies. De Amerikaanse dollar vertegenwoordigde oorspronkelijk goud. Het goud was schaars en vereiste enorm veel werk om te mijnen en te verfijnen, dus de schaarste en het werk gaven de goudwaarde. Dit gaf op zijn beurt de waarde van de Amerikaanse dollar.

pos vs pow

Cryptocurrency werkt op een vergelijkbare manier met betrekking tot waarde. In cryptocurrency worden “munten” (die niets meer zijn dan publiekelijk overeengekomen eigendomsregistraties) gegenereerd of geproduceerd door “mijnwerkers”. Deze mijnwerkers zijn mensen die programma’s uitvoeren op gespecialiseerde hardware die speciaal is gemaakt om wiskundige puzzels op te lossen. Het werk achter het mijnen van crypto’s geeft hen waarde, terwijl de schaarste aan munten en de vraag ernaar hun waarde doet schommelen.

Het idee dat waarde aan valuta geeft, wordt een ‘proof-of-work’-systeem (PoW) genoemd. De andere methode voor het valideren van munten wordt proof of stake (PoS) genoemd. Er wordt ook waarde gecreëerd wanneer transacties worden toegevoegd aan grootboeken, omdat het maken van een geverifieerd “transactieblok” ook werk vergt. Verder komt waarde voort uit factoren zoals nut en vraag en aanbod.

Meer leren over hoe cryptocurrency werkt?

Als je je op dit moment een beetje in de war bent, maak je geen zorgen en geef niet op. Het begrijpen van de concepten die fundamenteel zijn voor cryptocurrency is een uitdaging. Eén uitleg werkt voor sommige mensen, en een andere uitleg werkt van anderen. We leren allemaal op verschillende manieren.

Maak je geen zorgen als je het in eerste instantie niet begrijpt – elke nieuwe video, uitleg of artikel waar je van leert, maakt je begrip van cryptocurrency duidelijker totdat het uiteindelijk klikt. Het is ten slotte een ingewikkeld onderwerp.

Wij raden je aan om als volgt een van de volgende artikelen te bestuderen:

Ook kun je een kijkje nemen bij het cryptocurrency overzicht.