De verjaardag van Bitcoin: 11 jaar

Gisteren, op 31 oktober, was het elf jaar geleden dat de Bitcoin-White paper werd gepubliceerd door de nog steeds mysterieuze persoon of groep die zich Satoshi Nakamoto noemt. Sindsdien zijn er miljoenen mensen die ook Bitcoin kopen en die aanzienlijk veel winst kunnen behalen met de handel. Tijd om even terug in de tijd te gaan en om te zien hoe het zo ver heeft kunnen komen.

Een revolutionaire tekst

Bitcoin: Peer-to-Peer Electronic Cash System werd gepubliceerd op 31 oktober 2008. Deze paper schetst een gedecentraliseerd peer-to-peer protocol dat digitale transacties kan volgen en controleren, dubbele uitgaven kan voorkomen en een transparant beeld kan genereren dat iedereen in real-time kan controleren. Het protocol vertegenwoordigde een cryptografisch beveiligd systeem – gebaseerd op een Proof-of-Work algoritme waarin Bitcoins (BTC) worden “gemined” voor een beloning. Het was toen natuurlijk nog allemaal een theorie, maar vandaag de dag is dit wel de werkwijze waar het Bitcoin project om bekend staat.

Dit systeem biedt de mogelijkheid om de noodzaak voor tussenpersonen zoals banken en financiƫle instellingen om transacties te vergemakkelijken en te controleren. Dit is iets wat mensen wel zien zitten, al helemaal nu het de banken waren die de vorige crisis hadden veroorzaakt. Door de komst van Bitcoin zijn mensen in staat om zonder al deze vage tussenpersonen geld over te maken en producten te kopen.

30403333233% gestegen in prijs

Elf jaar later zet Bitcoin voortdurend nieuwe records als het aankomt op de hoogte van de koers. Eerste de ooit geregistreerde prijs van Bitcoin werd genoteerd op 17 Mar., 2010. Destijds kon men een Bitcoin kopen voor $0.003. Dat is nog eens een koopje, op dit moment staat de koers namelijk op ruim $9.120! Vanaf Augustus was 85% van de Bitcoin die in omloop is gemined. Voor de toekomst zijn er dus nog maar 3.15 miljoen munten die gemined kunnen worden.

Het mysterie van de auteur van het white paper is nog even ondoorgrondelijk als altijd. De mensen binnen en buiten de crypto-communty probeerden al in oktober 2011 om Nakamoto’s identiteit te bepalen, echter is het nog niemand gelukt om er achter te komen wie het is. Een ding is zeker, het project wat Nakamoto heeft opgezet is echt een van de grootste projecten ooit die deze wereld heeft gekend. Niet voor niets dat Bitcoin ook wel het tweede goud wordt genoemd!

By | 2019-11-01T15:34:39+00:00 november 1st, 2019|crypto|0 Comments

About the Author:

Mijn naam is Remco, de oprichter van CryptoKickoff. Als hobby ben ik deze website begonnen om zelf meer kennis te krijgen over cryptocurrencies terwijl ik deze met jullie deel. Sinds eind 2017 beleg ik zelf ook in deze munten.

Leave A Comment